Blogi

Vinjetti alkuun ja ammattidieseliä perään (26.10.2018)

Suomi on yksi niistä harvoista EU-maista, joissa ei ole käytössä raskaan liikenteen tienkäyttömaksua eli vinjettiä. Ulkomaalaiset rekat saavat huristella meidän verorahoillamme ylläpidetyillä teillä ilmaiseksi, mutta suomalainen rekkamies joutuu maksamaan tienkäyttömaksun ulkomailla ajaessaan. Tällainen ei käy laatuunsa. Sen vuoksi Suomessakin otetaan vihdoin käyttöön vinjettimaksu raskaalle liikenteelle.

Hallituksen esitys vinjetistä on paraikaa valmisteilla valtiovarainministeriössä. Olemme hallituksessa päättäneet, että tienkäyttömaksu kompensoidaan kotimaiselle raskaalle liikenteelle EU:n salliman maksimin mukaisesti. Näin varmistamme, että logistiikkakulut kotimaassa eivät karkaa käsistä, mutta samalla saamme ulkomaalaiset rekat maksamaan osansa teidemme ylläpidosta.

Vinjetin käyttöönotto on hyvä uudistus, mutta työtä on jatkettava. Seuraava ehdottoman tärkeä askel on ammattidieselin käyttöönotto. Se tarkoittaa kevyemmin verotettua dieseliä, joka on tarkoitettu raskaan liikenteen käyttöön. Tällainen järjestely on käytössä jo eräissä EU-maissa, kuten Ranskassa.

Ammattidiesel on yksi keino logistiikkakustannusten alentamiseen. Sen käyttöönotto voidaan hoitaa helposti, kun digitalisaatio on apunamme. Alemmat logistiikkakustannukset tarkoittavat parempaa kilpailukykyä suomalaisille yrityksille. Parhaimmillaan hyödyt tuntuisivat kaikkien meidän rahapussissa, kun alentuneet logistiikkakustannukset hillitsisivät ostoskoriemme hinnannousua.