Suomalaisten hyvinvointi turvattava

Kun minä olin pieni liittyivät suurimmat riskit puissakiipeilyyn tai muuhun aktiiviseen liikkumiseen, nykymaailma on aivan toisenlainen kuin silloin. Nykyisin yhteiskuntamme riskejä liittyy netin turvallisuuteen, liikkumattomuuteen ja henkiseen hyvinvointiin yhteiskunnan vaatimuksien ja paineen keskellä. Nämä haasteet liittyvät jokaiseen sukupolveen, varmasti jokaista netissäasioivaa on koitettu huijata ja vihapuheeseen törmää jokaisella keskustelupalstalla. Vietämme netissä yhä enemmän ja enemmän aikaamme aikaisempien pallopelien tai muun liikkumisen sijasta. Kaiken työn ja harrastamisen vaatimustasot ovat jatkuvasti kiristyneet, olemmeko unohtaneet olla ihmisiä?
 
 
Yhteiskunnan tulee toki olla ajanmukainen ja kehittyä sukupolvi sukupolvelta, mutta olen hieman huolissani lähimmäisenrakkauden riittävyydestä. 
Suomalaisten hyvinvointiin liittyy turvallisuus jokaisessa ympäristöstä missä liikummekaan, on se sitten tehty biteistä tai bitumista. Hyvinvointiin liittyy myös tunne ja luottamus hoitoonpääsystä apua tarvitessamme. Sote-uudistuksella on huono kaiku, silti kaikki puolueet haluavat sen ja puolueet on suurinpiirtein samalla perusrakenteella yrittäneet parantaa sotemaailmaa jo kolmen kauden ajan. Onko uudistusta mustamaalattu turhaan tai peräti tahallaan? 
Kaikki, minä mukaanlukien haluan paremman hoidon sitä tarvitseville. Hoidon ollessa hyvää, nopeaa ja yksilöllistä on paraneminen nopeampaa ja sivutuotteena saadaan myös säästöjä. Parempi hoito ja nopeampi parantuminen on koko uudistuksen ytimessä. Tulevalla kaudella on saatava vihdoin 14 vuoden yrittämisen jälkeen sote-uudistus maaliin, suomalaiset ansaitsevat parempaa hoitoa.
 
 
Suomalaiset ikääntyvät nopeaa tahtia ja ikäihmisten turvallinen eläminen on turvattava, nyt vanhainkodeissa olevat ihmiset ovat rakentaneet Suomen, olemme velkaa heille ja sen pitää näkyä parempana huolehtimisena. Sote-uudistus on tehtävä kaikille suomalaisille ja sukupolville.
 
 
Entä se liikkuminen ja ihmisten tapaaminen, siihen pitää oppia ja meillä kaikilla on siinä parantamisen varaa. Isät ja Äidit opettavat omalla käyttäytymisellään elämäntapoja lapsilleen, emmekö me halua parasta mahdollista lapsillemme? 
Mennään metsään, mielummin kävelemään ja marjastamaan, nauttimaan luonnosta. Samalla voit hieman hellittää yhteiskunnan kiireestä, anna aikaa itsellesi ja perheellesi, anna mielen levätä. Jos liikkumisen sijasta valitsemme kotisohvalla perunana olon, menemme metsään aivan varmasti. 
Huolehdi itsestäsi, ole rakastava vanhempi ja lapsi vanhemmillesi. Huomioi lähimmäisesi, silloin voit itsekin paremmin.
 
 
Ollaan ihmisiä ihmisille.
#ariturvaa 76
 
 

Pienyrittäjyyttä on tuettava

 
Suomeen syntyneet työpaikat ovat viime aikoina tulleet yrityskentälle nimenomaan pienyrityksiin. Jos ja kun haluamme Suomen talouskasvun jatkuvan on pienyrittäjyyttä tuettava.
Yrittäjyys on pitkälle asenne, joka opitaan usein vanhemmilta, miksei yrittäjyyttä voisi opettaa myös koulussa? Yrittäjyys ja työelämätieto voisi olla oma oppiaineensa, siitä olisi hyötyä kaikille, vaikkei perustaisikaan omaa yritystä. Ymmärrys taloudesta ja markkinatalouden toimivuudesta olisi kaikkien etu.
Ymmärryksen jälkeen on yhteiskunnan tuettava yrityksen perustamista ja kasvamista, Virosta voidaan ottaa mallia, tuloja tulisi verottaa vasta kun voitot otetaan pois yrityksestä. Kun yrityksen taloutta parannetaan, se tarkoittaa yrityksen kasvuedellytysten paranemista ja uusien työpaikkojen syntymistä, kaikki hyötyvät tästä mallista.
 
 
Eräs yrittäjyyteen liittyvä epäkohta liittyy perheen perustamiseen, mielestäni myös yrittäjällä on oikeus saada lapsia ja sairastaa, nyt tuntuu ettei näin ole.
Vaimoni oli yrittäjä kun saimme ilouutisen tulevasta lapsesta, peräti kolmesta ihanasta prinsessasta. Minulla on siis omakohtaista kokemusta yrittäjän ja vanhemmuuden arjen yhdistämisen vaikeuksista. Yksinyrittäjän tulot eivät ole päätähuimaavia ja useilla Yel -maksut ovat pienimpiä mahdollisia. Vanhemmuuteen liittyvät tuet määräytyvät tämän mukaan. Yrittäjyyttä tulisi tukea ja kannustaa muuttamalla koko yrittäjän sosiaaliturva yhtäläiseksi muiden palkansaajien kanssa. 
 
 
Vanhempainvapaan sijaistuksia tulisi tukea nykyistä paremmin, yrittäjä joutuu usein valitsemaan lapsensa ja yrityksensä, eli elantonsa välillä, se ei ole oikein.
 
 
Jos ja kun tiedämme työpaikkojen syntyvän yrityksiin ja erityisesti pienyrityksiin on selvä että pienyrittäjyyttä on tuettava.
 
 
Yrittäjyydessä piilee Suomen talouskasvun avain
Yrittäjän asialla
#ariturvaa 76
 
 

Työllisyyttä parannettava

Vaaleissa moni puolue syyllistyy lupaamaan liikoja ja jopa mahdottomia asioita, on helppo luvata kaikkea hyvää kaikille jos ei tarvitse sanoa miten se rahoitetaan.
Edelliskauden yleisen alv.n nosto johti yrityspakoon pois Suomesta, se osoitti veroasteen olevan niin korkealla kuin se voi olla. Eikä palkkaverotusta voida nostaa jos halutaan parantaa työllisyysastetta, vai voiko mielestäsi sinun tuloista ottaa vieläkin enemmän?
Työnantajan sivukuluissa kaikki nostot ovat liikaa.
 
 
Entä voiko sitten leikata jostain muusta? Niitä kuuluisia yritystukiakin jo pohdittiin parlamentaarisesti, eikä sieltä löytynyt järkeviä säästökohteita, ilman että ne vaikuttaisivat yhteiskunnan tuloihin negatiivisesti.
Tietysti aina on jotain viilattavaa, mutta suuressa mittakaavassa ei ole muita keinoja kuin työllisyysasteen nosto.
 
 
Jokainen työtön tarkoittaa yhteiskunnalle menoja, vastaavasti työpaikka tarkoittaa tuloja. Yksikin työpaikka tarkoittaa siis tulojen kasvua ja menojen pienenemistä.
Julkisen alan työpaikka on sinänsä järkevä, että on järkevämpää maksaa tuottavasta työstä, kuin tekemättömyydestä. Raha ei kuitenkaan lisäänny, ellei sitä tule maamme rajojen ulkopuolelle myydystä tuotteesta lisää Suomeen.
Esimerkkinä kerron mummuni, äitini ja setäni eräästä tapaamisesta, jossa mummu maksoi 50 mk setelillä velkansa äidille, hän puolestaan sen saatuaan veljelleen, joka taasen maksoi samalla setelillä velkansa mummulle. Raha kiersi ympyrän ja kaikki olivat maksaneet velkansa, vaikkei kukaan saanut rahaa.
Talouskasvun avain on siis vientiyrityksien toiminnassa ja siihen on panostettava.
 
 
Työnteon on aina oltava kannatettavaa ja siksi verotusta on mielestäni kevennettävä entisestään, se auttaa sekä vientiyritystä, että itse työntekijää. Vastaavasti osa-aikatyö tai satunnaiset työkeikat on tehtävä houkutteleviksi. Käänteinen tuloveromalli antaa enemmän työntekijälle jo pienistäkin tuloista. 
 
 
Monella pienellä asialla saadaan työllisyyttä paremmaksi, jolla pienennetään menoja ja suurennetaan yhteiskunnan tuloja. Vasta talouden tasapainottamisen ja kasvun jälkeen ollaan tilanteessa, jossa voidaan palata "vaalilupauksiin" vastuulliset toimijat eivät lupaile liikoja, eivätkä tuhoa lasten tulevaisuutta liiallisella velanotolla.
 
 
Työllisyyttä on yksinkertaisesti parannettava, mitään muuta keinoa ei ole olemassa.
 
 
Tulevan eduskunnan on otettava kaikessa talouskasvu huomioon, muutoin ei ole mitä jakaa.
 
 
Vastuullisia tekoja ja vastuunkantajia tarvitaan
Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin puolesta on tehtävä töitä joka päivä.
 
 
#ariturvaa 76
 
 

Luonnonsuojelua järjellä

Luonnonsuojelua järjelläLuonto on aina ollut minulle tärkeä asia. Olen asunut pienessä maaseutukylässä lähes koko ikäni ja olen osallistunut metsätöihin ja maanviljelyyn pienestä pitäen, siinä oppii ymmärtämään luonnon kiertokulkua aika hyvin. Meillä on aina ollut myös kotieläimiä ja tunnustaudun myös eläinrakkaaksi ihmiseksi. Ilmaston ja erityisesti vesistönsuojelu on siis luonnollisesti osa politiikkaani. Nykyään asiaan kiinnitetään huomiota ja hyvä niin, mutta siinä on myös yliampumisen vaara, jos nimittäin kiristämme vaatimuksia täällä liikaa sen seurauksena voi olla tehtaiden siirtyminen muihin maihin missä energia tuotetaan paljon saastuttavammin, eikä tehtaatkaan ole niin viimeisen päälle. Fakta on kuitenkin se että maapallolla on vain yksi ilmakehä, eikä sen suhteen ole mitään väliä mistä maasta saasteet tuprutellaan. Suomalainen tehdas toimii jo nyt mahdollisimman puhtaasti ja tehokkaasti ja näin ollen Suomalainen teollisuuden työpaikka on ympäristöteko. 
 
 
Aina pitää toki tavoitella parempaa ja ilmastovaatimuksia tulee edistää globaalilla tasolla, jolloin meidän tieto-taito ja teollisuuden tuotteet ovat vientituotteita ja maapallon kokonaissaastuneisuus saadaan kuriin. Luonnonsuojelusta kannattaa siis puhua, se on Suomelle ja tuleville sukupolville hyvä asia monessa mielessä.
 
 
Luonnonsuojelu on kuitenkin paljon muutakin kuin ilmasto, olen hieman huolestunut siitä, että vesistöjen suojelu on jäänyt pienemmälle huomiolle. Kesustelun tulisi olla nykyistä laajempaa ja se on pidettävä järkevänä, ei saa liiotella.
 
 
Luontoa tulee siis suojella, mutta sitä pitää myös hoitaa ja käyttää. Kestävästä hakkuumäärästä puhutaan paljon, määrää tärkeämpää mielestäni on miten se tehdään. Päätehakkuitakin tulee tehdä ja puita pitää istuttaa kaadettujen tilalle, mutta aina ne tulee tehdä luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen, esimerkiksi eläinten elinolosuhteet on pidettävä sellaisina, että eläimet tulevat toimeen.
Olen ollut kiinnostunut myös metsästyksestä koko ikäni, mutta jostain syystä olen ajatellut etten halua tehdä sitä tuliaseella "liian helppona" no asian on ratkaissut jousimetsästys, siinä on haastetta ja siinä tulee todella olla osa luontoa, jotta riista tulee riittävän lähelle. Mielestäni jousimetsästys on varsin eettinen metsästysmuoto ja olen osaltani edistänyt sen yleistymistä ja riistavalikoiman laajentumista. Luonto ylipäätään on äärettömän tärkeä Suomelle ja suomalaisille, luontomatkailu voi olla myös taloudellisesti iso asia jos asiat tehdään oikein.
 
 
Avaruudesta katsoessa maapallo on sininen, ilmasto ja vesistöt sinisessä planeetassamme ovat ainutlaatuisia ja ainoita.
Suojellaan luontoa järjellä.
 
 
Äänestä numeroa seiskakuus
pidä mielessä luonnon monimuotoisuus
 
#ariturvaa 76
 
 

Maahanmuuton ongelmat korjattava

Maahanmuuton ongelmat korjattava!Oletteko milloinkaan nähneet mitään tapahtuvan selällään kieriskelevän itkupotkuraivarin tahdon mukaan vaikka se kuinka huutaa "rajat kii"?
No en ole minäkään.
Politiikassa mitään ei tapahdu yksin, eikä varsinkaan silloin jos esitetty malli ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

 

Onneksemme hallitusneuvotteluissa saimme lähes sellaisenaan neuvoteltua hallitusohjelmaan maahanmuutto-osan. Onneksi, sillä melkein heti koimme varsin poikkeuksellisen turvapaikanhakijoiden tulvan. Vanhat lait oli voimassa ja virkavalta toimii tietenkin aina voimassa olevien lakien ja asetusten mukaan. Neuvotteluissa oli kuitenkin määritelty suuntaviivat mitä lähdettiin toteuttamaan, politiikan muutokset ovat kuitenkin hitaita ja ne on tehtävä mm. Perustuslain ja kansainvälisten sopimuksien puitteissa, kuten YK.n sisällä tehdyt sopimukset.

 

Kaikki hallitusohjelmassa yhdessä sovittu on tehty, siis se mitä tehtävissä on, mutta matkan varrella on havaittu myös muitakin muutostarpeita. Osa muutoksista on tehtävissä ihan kotitekoisesti, kunhan hallutuspohja on siihen halukas. Nyt on ollut oikeanlainen hallitus ja paljon tiukennuksia on tehty ja valmistelussaon paljon lisää, ainoa kysymys kuuluukin onko seuraava hallitus halukas jatkamaan kiristyvää linjaa?
Osa muutoksista on kansainvälisiä tai EU.n päätettävissä tai yksinkertainen tulkitatavan muutos voi johtaa oikeaan lopputulokseen. Jos ilmastomuutos johtaa Afrikan viljelyspinta-alan pienenmiseen, se tulee johtamaan vieläkin massiivisempaan pohjoisen suuntaan johtavaan marssiin. Silloin on äärettömän tärkeää saada tilanne hallintaan, kun autamme hädänalaisia. Vastaanottokeskukset on perustettava EU rajojen ulkopuolelle, esimerkin mukaisesti Afrikan mantereelle.
Suomi tulee ja mielestäni meidän on koko EU.na autettava hädässäolevia. Onnenonkijoita joita on matkassa on pystyttävä karsimaan pois ja erityisesti terrorismin kasvu on pysäytettävä jo rajalle.

 

Ne jotka ovat syyllistyneet rikokseen on poistettava maasta.
Niiden johdosta joita olemme auttaneet ei ole mitenkään hyväksyttävissä turvallisuutemme heikkenemistä.
Jos turvapaikanhakija käy lähtömaassaan, osoittaa hän käynnillään sen turvalliseksi.
Kun suomalainen on jossain muussa maassa oletan meidän kaikkien kunnioittavan paikallista kulttuuria, sanonta maassa maan tavalla, tai maasta pois koskee meitä kaikkia.

 

On siis paljon korjattavaa, mutta myös monia autettavia.
Me kaikki olemme ihmisiä ja ihmisen tulee kunnioittaa toistaan, olla ihminen ihmiselle.
Lähimmäistä on autettava.
Tämänkin voi tehdä hyvin tai huonosti.
Aikaisemmassa laissa oli paljon korjattavaa, ne on nyt korjattu, mutta edellen on paljon korjattavaa.
Onko seuraava hallituspohja sellainen joka jatkaa tilanteen hallintaan saamista vai toimiiko se toisin?

 

Äänelläsi on merkitystä
Seiskakuus, mukana turvallisuus.

 

 

Suomalaisten turvallisuutta lisättävä

Suomalaisten turvallisuutta lisättävä!Turvallisuus on aina kokonaisuus, kansanturvallisuudessa on monia sävyjä. Turvallinen syntymä, lapsuus, koulutie, oppimisen mahdollistama työllistyminen, terveellinen ja paikallinen ruoka, energiaomavaraisuus, rauha ikääntyä, sairastaa ja saada hoitoa, viettää eläkepäiviä ja saada lopulta haluamansa hautajaiset. Kaikissa maissa tällainen koko iän kattava turvallinen polku ei ole mahdollista.
Turvallisuuteen vaikuttaa siis moni asia, ytimessä on luottamus oikeudenmukaisuuteen. Viime aikoina on ollut keskusteluja siitä vastaavatko rangaistukset tehtyä rikosta. Tuomioiden on ehdottomasti kansantajuisesti vastattava tehtyä rikosta, sillä muutoin luottamus järjestelmän toimivuuteen ja oikeudenmukaisuuteen heikkenee. Eri tuomioasteiden käsittelyaikataulujen on myös toimittava mahdollisimman nopeasti. 
Koko yhteiskuntamme kulmakivi on tunne siitä, että Suomi toimii oikeudenmukaisesti ja luotettavasti, luottamuksen menetys sen kantokykyyn on suuri riski koko yhteiskuntamme muuttumiseen.
 
 
Lähimmäisestä huolehtiminen on toinen merkittävä asia ja se on minulle sisäänrakennettu, sillä 10 vuotiaana olen mennyt Porin vpk:n nuoriso-osastoon ja silloin päättänyt tulevan ammattini. Paloesimiehenä, rauhanturvaajana ja raivaajasukeltajana on helppo korostaa turvallisuuden operatiivista puolta. Turvallisuus on sitä että saa apua kun sitä tarvitsee. Kukaan ei tiedä koskaan sitä hetkeä jolloin itse on avun tarvitsija. 
Puhun yleisesti turvallisuussektorista ja turvallisuusketjuista, sillä tuskin koskaan mikään turvallisuuteen liittyvä on yksittäisenä asiana, vaan aina toimitaan yhdessä. Hätänumeroon soittaminen, avun saapuminen, hoitoon kuljettaminen ja sairaalasta parantuneena kotiinpalaaminen on se yleisin turvallisuusketju. Toivottavasti emme joudu sen turvallisuusketjun kohtaamiksi johon kuuluvat rajavartiosto ja puolustusvoimat, sillä sen hinta on liian suuri. 
Ylipäätään koko turvallisuusektorilla on syytä panostaa viranomaisten resursseihin, liian pienet henkilöresurssit tulevat aivan liian kalliiksi.
Suomella tulee olla uskottava maanpuolustus, rajojamme vartioiva rajavartiosto ja tulli joka estää turvallisuutta vaarantavien asioiden tulon maahan. Poliisi, pelastustoimi, ensihoito ja hätäkeskus tarvitsevat lisää tekeviä käsiä.
Turvallisuuden on vastattava kansan ymmärrystä sen tarpeesta, jos se päästetään liian heikoksi, on tulevaisuudenkuva jotain sellaista mitä en halua nähdä.
Lapsemme ansaitsevat turvallisen Suomen, pidetään siitä huolta.
 
 
Lainaan vapaasti erästä edesmennyttä palomestaria
"Palolaitos säästää yhteiskunnan varoja riittävillä operatiivisilla resursseillaan"
Tuo viisaus pätee koko turvallisuussektoriin.
 
 
Turvallinen tulevaisuus numerolla seiskakuus.
#ariturvaa 76
 
 

Autoilijaa ei saa enää rangaista

Autoilijaa ei saa enää rangaista!Puolueilla on suuria eroja sen suhteen miten autoiluun suhtaudutaan. Osa pitää autoja pahoina ja autoilijoita suurimpina synnyitekijöinä, he ovat kieltämässä polttomoottorit ja korottamassa kaikkia mahdollisia veroja.
Itse nään autoilun välttämättömyytenä, eikä siitä saa rangaista, esimerkiksi autovero on poistettava asteittain.

 

Ilmastomuutoksen varjolla ollaan tekemässä suuria linjauksia, jotka vaikuttavat meidän kaikkien arkeen. On itsestään selvää, että sopimukset joihin olemme sitoutuneet on pyrittävä toteuttamaan ja ilmastoa on suojeltava, mutta hinnallako millä hyvänsä? Ei tietenkään, sillä jos Suomessa ei kiristyksien vuoksi pystytä pyörittämään esim. teollisuutta, ne siirtyvät saastuttavampiin halpatyömaihin ja ainakin minun tietämyksen mukaan maapallolla on vain yksi ilmakehä. Kyse on siis ajattelumalleista miten asetetut tavoitteet saavutetaan ja siihen pääsemiseksi on monia keinoja.
Asiasta mitäänymmärtämättömät ovat kieltämässä polttomoottoreita, miksi ihmeessä? Biokaasuauto tai etanoliauto on polttomoottorikäyttöisiä, niitä tulee kehittää eikä kieltää.
Suomella on valtavan hyvät mahdollisuudet kehittää biokaasumarkkinoita, joka tulee aina olemaan yksi ratkaisuista raskaanliikenteen käyttövoimana, aivan kuten kotimaisen Nesteen uusiutuvat biodiiselitkin.
Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi seuraava tuotantomalli on täysin tehtävissä:
Kun pellolta puidaan vilja, siitä jää pahna pellolle, jos se kerätään mädätettäväksi saadaan biokaasua. Mädätetty massa voidaan viedä takaisin samalle pellolle mistä se kerättiinkin ja se toimii hyvänä lannoitteena seuraavalle sadolle. Suomen lannoiteomavaraisuus paranee ja samalla saatiin ympäristöystävällistä biokaasua.

 

Asioita voidaan siis ratkaista järjellä.

 

Tässä oli vain yksi pieni näkökanta liikennepolitiikkaan, en kuitenkaan kirjoita kaikkea tähän yhteen, sillä pitkät ja perustellut kirjoitukset ansaitsee myös tiestön ja muun liikenneinfran kunto, ammattiliikenne ammattidieseljärjestelmineen ja valiokuntani toinen puoli, viestintä sekä sen liitokset liikenteeseen. Joukkoliikenteestäkin puhutaan aivan liian vähän.
On erittäin tärkeää, että päättämässä on henkilöitä, jotka ymmärtävät autoilun merkityksen Suomelle ja suomalaisille.

 

Eduskunta tarvitsee tekijöitä
Äänestä seiskakuus, liikenteeseen kuuluu turvallisuus.